lunes, 18 de junio de 2012

La Marjal dels Moros a l'època reproductora


El dimarts 12 de juny Pep, Alberto i el que escriu visitem la marjal dels Moros, situada al sud del port de Sagunt.

L’aiguamoll està separat de la mar per una platja de cudols d’amplària variable en la que s’observen espècies halòfiles degut a la forta intrussió marina com la (Salicornia sp.), l’(Arthrocnemum sp.) o el (Limonium sp.) ara en plena floració, trobant-se a la zona una espècie en perill crític per la UICN com és l’ensopeguera (Limonium dufourii).


A més trobem una gran densitat de parotets de distintes espècies, un dels components del plancton aeri del qual s'alimenten gran quantitat d'ocells.


Cap a l’interior s’extén la marjal amb diversos ullals on podem vore nomboses femelles de boix (Aythya ferina) amb els pollets, collverds, siverts (Netta rufina) i alguns ànecs capblancs (Oxyura leucocephala). El grup dels agrons també està ben representat amb contínues observacions de gomets (Ixobryxus minutus), i agrons blaus i rojos.






 
Però sense dubte el major atractiu del paratge és la colònia de larolimícoles: xatracs, xatracs menuts, gavines comunes, carregades (Glareola platincola), camallongues i becs d’alena es reprodueixen a l’interior de la marjal en grups ben nombrosos. Els xatracs no paren de fer viatges a la mar amb peixos menuts per a alimentar els pollets acaçats per gavines, carregades i inclò altres xatracs.












Pareix que els fumarells preferixen un ambient més tranquil i amb més aigua. Altres espècies observades són arpellots, fotges, cabussonets, polles d’aigua, ballesters i boscarlers comuns i podem escoltar altres com el rascló (Rallus aquaticus) o el gall de canyar.





            De tornada fem una parada a l’Albufera de València, concretament al tancat de la Ratlla on s’observen 9 exs. de carregada, un inesperat ex. de siglot becut (Numenius arquata) i un suposat híbrid d’(Egretta garzeta x gularis), a més d’orovals, esplugabous i un bàndol mixte de teuladins i teuladins serrans (Passer montanus).




Text i fotografies: Toni Mulet

No hay comentarios:

Publicar un comentario