miércoles, 11 de enero de 2012

El Morell a terres mantxegues

Acabada l’època nadalenca, abans d’afrontar la temuda “costera de gener” i la retornada a la rutina, el grup saforenc d’ornitologia “el Morell” es reunix un any més al paissatge mantxeg. Enguany l’afluència supera amb diferència la d’altres anys, comptant amb membres de la SAO (Sociedad Albaceteña de Ornitologia) i un grup d’anglesos, coneixedors del terreny, així com personal d’Oliva, Gandia, El Real, Canals i Altea.



Arribem tots a Bonete sobre les 9:30 h., sempre després d’esperar al ressagat amic Rafa, i fem camí fins al mirador de El Bachiller on encara roman l’herba gelada; ací s’observen llunyanes les primeres avitardes i algunes aloses, un poc més avant detectem un grup de xurres (Pterocles orientalis) que es deixa veure a plaer.
El dia avança i a mesura que puja el sol desapareix l’intens fred que ha dominat la nit, per a deixar pas a un dia solejat amb bones temperatures. Tornem a parar ara a la  llacuna de Corral Rubio on hi ha gran quantitat de judies, sarcets, cullerots i alguna gavina de potes grogues.
Ens apropem després a la llacuna del Saladar, a La Higuera: des de baix d’un pinar, mentre esmorzem, podem observar l’abundància de fotges, així com siverts, cullerots, boixos, collverds, i menys abundants cabussets, sarcets, un ex. d’ascle i dos exs. d’ànec capblanc (Oxyura leucocephala).

 
Prop del poble, dirigint-nos a Pétrola, arribem a la gran llacuna, on enguany sobreïx l’aigua cobrint part del camí per on solíem passar degut a les abundants plutges de la tardor. Nombrosos ànecs com els cullerots, siverts, sarcets, boixos i ànecs blancs (Tadorna tadorna) hivernen tots els anys a aquesta llacuna. A més podem vore tres oques vulgars i limícoles com la xerlovita (Tringa ochropus), la bequeruda, judies, redonells (Philomachus pugnax) i alguns tèrrits. Molt prop dels cotxes podem diferenciar una titeta de muntanya (Anthus spinoletta) i un cruixidell.

Seguint el camí ens sorprén un grup de 8 exs. d’avitarda ajocats a terra; no lluny pasturen dos grues que no tarden a enlairar-se i desaparèixes al paissatge. Més avant trobem uns altres 11 exs. d’avitarda i podem gaudir d’un enorme bàndol de calàndries; també observem un xoriguer, un capçot botxí i algun aligot.


En eixir a la carretera prenem direcció a la gran llacuna de Pétrola. Arribats a l’entrada, ens reb un arpellot de marjal que inspecciona el canyisser; també es veuen redonells, polles d’aigua i un parell de teuladins de canyar (Emberiza schoeniclus). Des d’allò més alt del monticle s’observa tota la llacuna, comptant uns 19 exs. de flamenc i innumerables ànecs de varies espècies, inclòs 2 exs. de cua de jonc (Anas acuta). En canvi no observem cap roget (Aythya nyroca), que com ens assenyala Rafa Torralba, cria a les llacunes. 
Passerells, xous, caderneres i gafarrons ens amenitzen el dinar a la caseta i amb el pap ben ple pugem als cotxes per a visitar l’altra banda de la llacuna on podem vore una àguila reial a gran distància.
Per últim, els inglesos David i Ian ens porten a un vell transformador prop de Villar de Chinchilla des d’on solen observar avitardes, però no tenim sort. A la baste de la construcció Fran i Alberto troben gran quantitat d’egagròpiles per determinar, i ací acaba la jornada.

Amb un café a Villar de Chinchilla comentem les observacions del dia i ens acomiadem per a no molt de temps, fins a una visita als aiguamolls alacantins.

Text: Toni Mulet
Fotos: David Warrington, Jose Llacer, Fran Atienza i Toni Mulet

No hay comentarios:

Publicar un comentario